26.10.2016, 14:13

Hoiva- ja terveysalan toimijat: toimikaa läpinäkyvästi ja vastuullisesti

kooste

Hyvinvointialan liiton aloitusseminaari 25.10.2016. Kuvat: Marjo Koivumäki

 

Sote-alan tehtävät ovat digitaalisuuden vuoksi valtavan murroksen edessä. Sote-uudistus taas tuo yrityksille mahdollisuuksia, mutta niiden on toimittava läpinäkyvästi ja tinkimättömän vastuullisesti. Silmälläpito on tarkkaa. Näitä aiheita nousi esiin Hyvinvointialan liiton aloitusseminaarissa.

Seuraavien vuosien aikana olemme sote-alan tehtävissä niin suuressa työmurroksessa, että emme edes pysty sitä vielä kuvittelemaan. Näin ennusti Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä evästäessään uunituoreen Hyvinvointialan liiton jäseniä. Liiton aloitusseminaari keräsi Helsinkiin alan toimijoita ja vaikuttajia.

̶  Olemme alustataloudessa. Se vaikuttaa yhä enemmän yrityksissänne ja yhteisöissänne, halusittepa sitä tai ette, Hyssälä heitti yleisölle.

Alustataloudella Hyssälä viittasi ennen kaikkea digitalisoitumiseen ja sen mukana tuleviin muutoksiin. Miten vaikkapa diagnostiikka muuttuu esineiden internetin kehittyessä? Tai kuka omistaa esimerkiksi rekisteritiedot – tieto on rahanalaista tavaraa.

Läpinäkyvyys päivän sana

Sote-uudistus lisää kustannustehokkuutta, valinnanvapautta ja myös läpinäkyvyyttä. Se on päivän sana, eivätkä esimerkiksi kustannukset ole julkisella puolella kovin läpinäkyviä.

̶  Kansalaiset haluavat seurata, miten raha liikkuu ja miten kustannukset syntyvät. Tämän tyyppisessä läpinäkyvyydessä yksityiset toimijat ovat jo olleet etunenässä, Hyssälä kiitti.

Saarikko: olkaa vastuullisia, teitä tarkkaillaan

Myös tuleva perhe- ja peruspalveluministeriksi Annika Saarikko nosti läpinäkyvyyden esiin. Sen aisapari on vastuullisuus.

̶  Sote-uudistus on vuosisadan reformi, ei yhden kvartaalin. Varmistakaa, että toimintanne on aina vastuullista ja läpinäkyvää.

̶  Olkaa vastuullisia, sillä teitä tarkkaillaan. Liiketoimintalogiikka on ymmärrettävää, mutta älkää ulosmitatko lyhyitä voittoja.

̶  Ja pitäkää itsestänne ja työntekijöistänne hyvää huolta. Yksikään mitoitus ei ratkaise, ellei työssä ole aitoa auttamisen eetosta.

Viekää yhteistä viestiä päättäjille

Saarikko kehotti Hyvinvointialan liittoa jäsenineen kertomaan päättäjille osaamisensa ja tietämyksensä pohjalta, mitä ihmiset sote-palveluilta haluavat. Hän painotti myös etsimään yhteistä viestiä: se kuuluu paremmin päättäjän korvaan kuin monet hajanaiset signaalit.

̶  Te olette Suomen ensimmäinen kokonaisvaltainen sote-integraatio, hän totesi.

Hyvinvointiala: kokoamalla voimat saadaan suuria aikaan

Hyvinvointialan liiton hallituksen puheenjohtaja, Helsingin Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström painotti puheenvuorossaan, että liitto voi ja sen pitää toimia koko toimialan kehittämiseksi.

̶  Kokoamalla voimat ja ottamalla mahdolliset eturistiriidat voitettaviksi voimme tehdä isoja asioita toimialan kehittämisessä ja alan edunvalvonnassa. Sovitamme liittona yhteen monenlaisten palveluntuottajien edut.

Kaikki muuttumassa: tärkeää muistaa, miksi

Sote-uudistuksessa juostaan aikaa ja kustannuksia vastaan. Sosiaalialan ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä kaikki on muuttumassa. Tärkeää on muistaa, miksi muutosta tehdään.

̶  Perimmäinen syy on se, että suomalaisista jokainen saa hoitoa ja tukea silloin kun sitä tarvitsee sellaisena, kun sillä hetkellä tarvitsee. Näihin tavoitteisiin päästään vain avaamalla tuotantoresursseja paljon entistä laajemmin suomalaisten käyttöön, Holmström muistutti.

Haaste alalle: tehdään yhdessä hyvä sote

Holmström haastoi liiton ja sen jäsenet antamaan neljä lupausta:
1) lupaamme antaa sote-uudistukselle kaiken tukemme
2) lupaamme tuottaa uudessa järjestelmässä laadukkaita ja vaikuttavia palveluita kestävällä tavalla
3) lupaamme pelata yhteisten pelisääntöjen mukaan
4) lupaamme tarjota yhdessä laajan kirjon palveluja jokaisen suomalaisten käyttöön

̶  Jos näihin voitte yhtyä, tehdään tästä yhteinen ”palvelulupaus” ja suomalaisille hyvä sote.

Katso myös

•    Hyvinvointialan liitto aloittaa toimintansa – nyt tarvitaan vahva, yhtenäinen ääni yksityisille sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajille
•    Ulla-Maija Rajakangas Hyvinvointialan liiton toimitusjohtajaksi

Share Button