22.11.2016, 10:00

Voisivatko suomalaiset hoivayritykset viedä osaamistaan Kiinaan?

lu-wei-kuva

Wei Lu, kauppatieteiden tohtori, Gateway Europe-China Oy Ltd.

Jokunen aika sitten monet länsimaiset yritykset siirsivät tuotantoansa Kiinaan. Pääsyynä oli se, että Kiinalla oli tarjota paljon halpaa työvoimaa. Olosuhteet sekä Kiinassa että Euroopassa ovat muuttuneet ja nyt ollaan uudessa tilanteessa. Taustalla on mm. väestön ikääntyminen.

Tuoreen ennusteen mukaan yli 65-vuotiaiden määrä Kiinassa kasvaa 176:een miljoonaan vuoteen 2020 mennessä (noin 13 prosenttiin väestöstä). Vielä vuonna 2000 kyseinen luku oli 90 miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ikääntyneiden määrä kaksinkertaistuu 20 vuodessa. Vuoteen 2050 mennessä luku on jo 300 miljoonaa, mikä vastaa puolta EU:n väkiluvusta.

Kiinassa noin kahdella prosentilla vanhuksista on mahdollisuus asua vanhainkodeissa. Vuodepaikkoja ei ole tai niitä on vain vähän, jopa isommissa kaupungeissa. Ikääntyneiden määrä kasvaa kiihtyvää tahtia 30-vuotisen yhden lapsen politiikan takia. Perheissä ollaan usein siinä tilanteessa, että pariskunnan on huolehdittava neljästä vanhemmasta.

Kiinalaisen perinteen mukaan lapset ja perheenjäsenet pitävät huolta ikääntyneistä. Tilanne on kuitenkin ristiriidassa tämän päivän työelämän nopean tahdin kanssa. Monet vanhukset asuvat kotona ilman hoivapalveluja. Kriteerit vanhainkotiin pääsylle ovat tiukat.

Millaiset ovat Kiinan vanhuspalvelumarkkinat?

Vanhainkotien määrä on tällä hetkellä kasvava ja vanhuspalveluiden toimiala kehittyy. Vanhainkotipaikoille on paljon kysyntää. Esimerkiksi pelkästään Shanghaissa on 2,83 miljoonaa yli 65-vuotiasta ihmistä. Shanghaissa on noin 700 vanhainkotia, joissa on yhteensä 120 000 vuodepaikkaa.

Vuonna 2015 tuli 11 000 uutta paikkaa eli kasvu oli 10 prosentin luokkaa. Jos prosenttiyksikkö enemmän Shanghain yli 65-vuotiaista pääsisi hoivataloihin, tarvittaisiin 28 300 uutta paikkaa. Vaikka hoivatalojen määrä kasvaa vauhdilla, on kotihoidosta tulossa vanhustenhoidon päätoimintamalli Kiinassa. Markkinoilla on siis potentiaalia ja se kasvaa.

Tilaa myös suomalaiselle osaamiselle

Auttaessani suomalaisyrityksiä olen huomannut, että Kiinassa puhutaan ranskalaisesta vanhusten hoitomallista, singaporelaisista vanhuspalveluista ja jopa amerikalaisesta terveydenhuollon osaamisesta. Ihmettelen, missä suomalaiset vanhuspalveluyritykset ovat.

Suomessa vanhusten hoivalla on pitkä historia ja korkea taso. Suomi on maailmalla tunnettu ns. welfare state muiden Pohjoismaiden rinnalla. Suomalaisella terveydenhuolto- ja vanhuspalveluosaamisella on luotettava maine Kiinassa. Suomalaisuus on hyvä käyntikortti vanhuspalvelualan ja ikääntyneiden teknologiaa kehittäville yrityksille päästä Kiinan markkinoille.

Seuraavassa blogissani kerron, mitä ja miten suomalaista osaamista voitaisiin hyödyntää Kiinassa.

 

Kirjoittaja on kauppatieteiden tohtori Wei Lu, jolla on yli 20 vuoden kokemus koulutuksesta, tutkimuksesta ja liike-elämästä sekä Kiinassa että Suomessa ja Euroopassa. Wei Lu:n meilisoite on lu.wei (at) pp.inet.fi

Share Button